Ha nehéz a gép, kihívás a szállítása

A nehézgép szállítás a szakma egy különleges ága, ami egyesek szerint már-már művészetnek is nevezhető. A nagy tapasztalat és szaktudás mellett olyan szervezési tapasztalatot igényel, amit nehéz megtanulni, ha nem ilyen irányú tehetséggel születik az ember.

Az legtöbb szállítócsapat szaktudását meghaladja a nagy kiterjedésű és nehéz tárgyak mozgatása, – összefoglaló néven a nehézgép szállítás –, nem is beszélve arról, hogy ezek a feladatok speciális eszközök nélkül megoldhatatlanok. Mit ér azonban mindez, ha a megfelelő tervezés hiánya miatt anyagi kár keletkezik, vagy ha – ne adj isten – megsérül valaki?!

Nem feltétlenül a tárgyak mérete vagy súlya jelenti az igazi kihívást, – hiszen elérhetőek a piacon azok az eszközök, amivel a nehézgép szállítás kivitelezhető –, hanem hogy honnan kell a szállítás előtt kimozgatni és a végén elhelyezni a dolgokat. A szobák és a folyosók szűkössége és elhelyezkedése ezért már sokkal több „csodát” igényel a szakemberektől. Sok esetben emeletek között kell mozgatni ezeket a kimondottan nehéz dolgokat. A nehézgép szállítás első lépése – még mielőtt akár egy szalmaszálat egy másikkal keresztbe tennénk – a tűpontos tervezés. A tervezés első fázisa pedig nem más, mint az induló és a célhelyszín, valamint a tervezett útvonal alapos felmérése. A helyiségek és azok nyílásainak milliméter pontos megmérése és az adatok rögzítése.

Mi számít nehéz tárgynak?

Erre nincs pontos enciklopédikus meghatározás, de talán pár – valós nehézgép szállítás megrendeléséből vett – precedens közelebb hozhatja a megoldást. Magánszemélyek legtöbbször zongora, jakuzzi, kazán vagy páncélszekrény szállításában szoktak szaksegítséget kérni. Cégeknél más a helyzet, hiszen a munkavégzéshez használt eszközök állagát megóvni – mondhatni – létkérdés. A lényegesen hosszabb lista itt se a teljesség igényével készült: ATM automaták, italautomaták, CNC vagy esztergagépek, marógépek, ipari varrógépek, nagyteljesítményű nyomtatók, épületgépészeti eszközök, szerver- vagy lemezszekrények, tartályok, ipari vagy orvosi és laboratóriumi berendezések, szobrok.

A speciális szállítónak a nehézgép szállítás összes körülményére előre fel kell készülnie, készen akár ötven tonna súly mozgatására. Hidraulikus kézi- és nehézgép emelők, önrakodós daruk, targoncák, tehergépjárművek megannyi kategóriában, csörlők, szállítózsámolyok: mind a nehézgép szállítás létfontosságú eszközei.